Lubuntu bilindiği gibi Ubuntu üzerinden geliştirilen bir linux dağıtımı. Amacı ise eski ve yavaş makinalara hizmet etmek. Bende bu tarz makinalardan bol bulunduğu için hemen hemen her lightwheight linux dağıtımını denemişimdir. Ama şunu söylemeliyim ki en azından benim test ettiklerim arasından en iyisi Lubuntu çıktı. Kurulumu kolay ve gereksiz yazılımlar içermeden geliyor. Genelde herhangi bir Linux dağıtımını kurduktan sonra kurulu gelen paketleri kontrol ederken “bunu niye kurmuşlar istesem kurarım zaten, bu ne boş boş yer kaplıyor…” gibi söylenmekten kendimi alamıyorum.
Lubuntu’nun beğendiğim yanlarına gelecek olursak.
- Sade ve kullanışlı arayüzü. (LXDE Arayüzünü kullanıyor.)
- Gereksiz yazılımların kurulu gelmemesi.
- Özelleştirme seçeneklerine bolca yer verilmiş olması.
- Kullanımın basit ve anlaşılır olması.
Beğenmediğim yönleri ise,
- Default browser olan Firefox’un bir lightweight işletim sistemi için yeterince optimize edilmemiş olması. Gereksiz yeni sekme ekranları ve efektler hala duruyor ve eski bir bilgisayar bunlarla pek başa çıkamıyor.
- LXDE’den kaynaklı olsa da kapatma menüsü gerçekten çirkin.
Her ne kadar bir kaç kötü yanı olsa da bu külüstür makina da bu blog gönderisini girebilmemi sağlamakta gerçekten başarılı. Puppy Linux kadar değil ama tam kararında ne görünüşü çok bozmuşlar ne de sistemi çok zorlamışlar.
Merhaba, ben de lxde dagıtımların hepsini kurdum-kullandım.
Diger masaüstleri her ne kadar görsellik ve bazı noktalarda üstün olsa da onlar kadar her işi gören lxde bana daha cazip geliyor. Tıkladıgın her şeyin beklemeden açılması, sistemin yetersiz gelme gibi sorunlar yaşanmaması ve zayıf-güçlü her bilgisayarda çalışması insana keyif veriyor.
Lubuntu gerçekten lxde masaüstünü en iyi sunan bir dagıtım.
Ancak lubuntu tabanlı wattos’un ondan bir parça daha üstün oldugunu söyleyebilirim. Lubuntu için bahsettiginiz özelliklerin aynısı wattos için de geçerli. Wattos’un lubuntudan üstün yanları şunlar;
Lubuntu’da çok olmasa da bazen hata verdigi oluyor, wattos’u uzun zamandır kullanmama ragmen hiç hata verdigini görmedim. Sistem kaynaklarını kullanmada ve hız yönünden yüzde yirmi civarında daha iyi. Wattos’u kurulumda İngilizce kurulumdan sonra Türkçe yapma dezavantajı var, ama bu sadece bir dakika sürdügü için dejavantaj olarak sayılmaz. Hatta wattos’un neden daha üstün oldugunu merak ettim ve araştırdım. Lxde zaten hızlı, ondan daha hızlı olan i3 masaüstü ile birleştirmişler ve mükemmel bir lxde masaüstü meydana getirmişler…
Yazınızla aynı görüşü paylaştıgımı belirtir ve başarılar temenni ederim…