Malum herkes neye tıklamaması gerektiğini bilmediği için başımızda bir sürü virüs dolaşıyor. Yok “Yetenek sizsiniz’e katılmış” yok efendim işte “Böyle terbiyesizlik olur mu televizyonda bunları denetleyen bir kuruluş yok mu? asfdsf784” falan diye saçma sapan paylaşımlar yapan ve arkadaşlarını da etiketleyen uzantılar ve uygulamalar sarmış etrafı.
Facebook virüslerinden kurtulmanın yolu’nu anlatmaya karar verdim bende. 🙂 Neyse öncelikle virüsün virüs olduğunu anlayın. En azından şüphelenip sorun “Sen böyle bir şey paylaştın mı yoksa virüs mü?” Bunu yaptıktan sonra zaten bir şey bulaşmaz kolay kolay. Salak gibi her gördüğünüze tıklamayın.
Hadi diyelim gittiniz tıkladınız ya da bir şekilde başınız dertte. Bu yazılımlar iki yöntemle hesabınızı kullanabilir:
- Facebook hesabınız tarafından profiliniz adına paylaşım yapmasına izin verilmiş bir Facebook uygulaması olabilir.
- Web tarayıcınıza yanlışlıkla ya da sizden habersizce eklenmiş bir eklenti/uzantı.
Hangisi yüzünden olduğunu anlamak zor olmasa gerek ama uzantıları vs. tanımanız gerektiğinden ikisi için de çözümü uygulayıp rahat etmenizi tavsiye ediyorum.
Adım 1:
Facebook hesap ayarlarınıza girin ve “uygulama ayarları” ya da “uygulamalar” gibi bir şey bulmanız gerek. Uygulamaları yöneteceğiniz bir sayfa yani. Buraya girdikten sonra sizi rahatsız eden uygulamayı tespit edip kaldırmanız gerek. Çok zor olmasa gerek çünkü hep kullandığınız sıradan uygulamaların arasında çok göze batacağını düşünüyorum zaten. Hani diyelim bulamadınız ne olduğu belirsiz uygulamaların adlarını Google’da arayıp nedir ne değildir öğrenebilirsiniz. İlla virüs o sayfada olacak diye bir şart da yok tabii ki. Yoksa diğer adıma geçelim. Bulup kaldırdıysanız da diğer adıma geçelim.
Adım 2:
Sırada tarayıcımızı temizlemek var. Bunun için tarayıcı ayarlarına girmeniz gerek. Chrome kullananlar için sağ üstteki üç yatay çizgi butonundan ayarlara gidebilirsiniz. (Opera veya Firefox kullananların zaten böyle bir virüs yiyeceklerini pek sanmıyorum. 🙂 ) Ayarlardan uzantılar kısmına gidince yine listeye bir göz gezdirin. Gözünüze batan ne olduğu belirsiz garip uzantılar varsa kaldırın gitsin.
Adım 3:
Ha gayret az kaldı. Şimdi de Başlat > Çalıştır’a “regedit” yazıp enterlayın. (Tırnaksız) Regedit açıldıktan sonra : Hkey_local_machine-software > policies > google > chrome yolunu izliyoruz. Burada yine saçma sapan isimli bir dosya sizi bekliyor olabilir.”asdasfafd” gibi saçma sapan bir isim oluyor genelde. Bu dosyayı silin ve tarayıcınızı yeniden başlatın.
Tüm adımları tamamladıktan sonra sizi rahatsız eden her neyse kurtulmuş olduğunuzu tahmin ediyorum. Bir daha ki sefer daha dikkatli olmanız dileğiyle.